Separatory tłuszczu

SEPARATOR  TŁUSZCZU   ST-2L/s   ST-4L/s   ST-7L/s

ZASTOSOWANIE

Separatory tłuszczu stosuje się w miejscach, w których do ścieków trafia znacznie więcej tłuszczów niż np. w przeciętnym gospodarstwie domowym. Obowiązuje następujący podział tłuszczów:

a) Tłuszcze o pochodzeniu zwierzęcym (olej z kości, masło, smalec itp.);
b) Tłuszcze o pochodzeniu roślinnym (olej rzepakowy, oliwa z oliwek, margaryna itp.);

Separatory tłuszczu zwykle stosowane są w kuchniach przy stołówkach, barach, hotelach, jak również w takich miejscach jak rzeźnie, masarnie i tym podobne.

 

DOBÓR URZĄDZEŃ


Separatory tłuszczu powinny być dobierane przez osobę będącą projektantem, bądź dostawcą urządzenia. Pozwala to na optymalne dopasowanie modelu i typu separatora do ilości oraz rodzaju tłuszczu zawartego w ściekach. Ilość ścieków jest obliczana na podstawie zużycia wody w zgodzie z prawem zawartym w Rozporządzeniu Rady Ministrów nr 716 z dnia 18 grudnia 1996r; Dz.U.Nr151 z 1996r. .

Aby wybrać optymalnie dopasowany do konkretnych wymogów separator tłuszczu bierze się pod uwagę: maksymalną ilość dopływu ścieków (l/s), a także zawartość substancji tłuszczowych, wymagających odseparowania. W przypadku lokali gastronomicznych w doborze odpowiedniego separatora pomocna może być znajdująca się poniżej tabela: